KV-Háttér  
 
No flash
 
 
Szolgáltatások Akció Törzsvásárlók Információk Fórum Partner Program Kapcsolat ÁLLÁS
 
 

Zajtérkép

«« vissza  

Környezeti zajtérkép készítés

A zajtérkép egy adott terület zajterheltségének szintvonalas megjelenítésére szolgál. Meghatározható méréssel és számítással. A méréssel történő zajtérképezés a jelenlegi állapotban fennálló zajterhelés eloszlásának térbeli megjelenítését teszi lehetővé, míg a számításokon alapuló zajtérképezéssel egy a jövőben várható állapot prognosztizálását célozza.

Az eljárás lényege az, hogy az adott területen megkeressük az azonos zajszintet képviselő pontokat, és azokat folytonos vonallal kötjük össze. Ezzel az eljárással a topográfiai térképekhez hasonló szintvonalas térképet kapunk, melynek alkalmas színezésével a csendes zónáktól az erősen zajszennyezett területekig szemléletesen megmutatható a terület zajszinteloszlása.

Mely esetekben válik szükségessé Önnek zajtérkép készítése?

 A stratégiai zajtérképezést a környezeti zaj átfogó értékelésére a 49/2002/EK Európai Uniós direktíva magyar honosítása írja elő. A 1995. évi LIII. törvény alapján a 280/2004. (X. 20.) Korm. rendelet megadja a stratégiai zajtérkép készítésére kötelezettek körét.

„a) Budapest és vonzáskörzete amely Budapest Dunakeszi Fót Csömör Kistarcsa Kerepes Pécel Vecsés Gyál Dunaharaszti Szigetszentmiklós Diósd Érd Halásztelek Törökbálint Budaörs Budakeszi Solymár Üröm Budakalász Pomáz Szentendre ,
b) a 100 000-nél több lakosú városok közigazgatási területén belül a fő és egyéb közlekedési létesítmények, illetve az üzemi létesítmények,
c) a f közlekedési létesítmény

által a külön jogszabály szerinti beépítésre szánt területeken, továbbá a zajvédelmi szempontból fokozottan védett területeken keltett zaj értékelésére és kezelésére, valamint az ezzel kapcsolatos adatszolgáltatásra.”

Az eljárás

 A zajtérkép készítésére kötelezett önkormányzat felszólítja az érintett üzemi létesítmények üzemeltetőjét adatszolgáltatási kötelezettségük teljesítésére. A kötelezett üzemi létesítmények a stratégiai zajtérkép készítését megelőz év december 31-ig kötelesek a 280/2004. (X. 20.) Korm. rendelet 4. számú melléklete szerinti adatlapot kitölteni, illetve az ehhez szükséges vizsgálatokat elvégezni, és a kötelezett önkormányzat részére megküldeni.

Határidők

 2012. június 30-ig a véglegesített stratégiai zajtérképeket a kötelezett önkormányzat, valamint a fő közlekedési létesítmény kötelezettje benyújtja a Minisztérium részére.

Fogalmak

stratégiai zajtérkép: a környezeti zaj átfogó értékelésére, illetve az adott területen belüli aktuális zajhelyzet értékelésére és a jövőbeli zajhelyzet előrejelzésére készített térkép

zajterhelési zajtérkép: a meghatározott vonatkoztatási időre, meghatározott állapotot ábrázoló stratégiai zajtérkép, amely a vizsgált terület különböző környezeti zajforrásai által okozott zajterhelést, mutatja be zajszintövezetekkel, illetve zajszintgörbékkel

Ki készíthet stratégiai zajtérképet?

 Stratégiai zajtérképet az a természetes személy, illetőleg az a gazdálkodó szervezet [Ptk. 685. § c) pont] és más jogi személy készíthet, aki a külön jogszabály szerint környezeti zaj- és rezgésvédelem területén szakértői tevékenység folytatására jogosult, vagy ilyen szakértőt foglalkoztat.

 


ajánlatot kérek
kérdésem van
«« vissza
transparent transparent transparent
 
 
Akció Törzsvásárlók Információk Fórum Partner Program Kapcsolat Hírlevél